40 anys d’Hostalatge Garrotxa

El 18 de maig de 1977 un grup d’empresaris del sector de l’hostaleria de la Garrotxa, aprofitant la reforma de la Llei Sindical que permetia als empresaris i treballadors constituir-se com a gremi/associació segons la seva activitat empresarial, van decidir unir-se per a constituir l’Associació d’Hostalatge de la Garrotxa. Els seus fundadors van ser: Lluís Puig, primer president del gremi, i propietari d’una de les primeres empreses de càtering de la comarca, Servei de Cuina d’Olot; Josep Coll, de l’Hostal La Perla, actual Hotel Restaurant i Apart hotel La Perla; Joan Ralita de l’Hostal Residència Garrotxa ubicat a la plaça Mora, actualment desaparegut; Pere Reixach del Restaurant La Deu, amb més d’un segle d’història, Emili Pujolràs del Restaurant La Francesa, i Josep Busquets, del desaparegut i mític Pub Watson del carrer del Roser.

Al cap de 8 anys de la constitució de l’Associació, la junta del moment, inquieta i jove, va decidir crear un acte gastronòmic que aglutinés a diferents restaurants en un mateix espai, i crear un aparador de la cuina garrotxina. El principal objectiu era fer de la cuina del territori, un incentiu més del reclam turístic, idea que es percep en aquest fragment que Lluís Puig va utilitzar per engrescar als establiments a participar a la Mostra: Encara que a primer cop de vista pugui semblar una frivolitat, el que ens permetem plantejar, per poc que s’hi reflexioni, ben segur que no es deixarà de reconèixer el que pot representar per la comarca de la Garrotxa, el fet que es porti a terme aquesta Mostra, ja que no solament la bellesa del paisatge, la sanitud de les seves aigües, i l’art i les pedres amb el regust més o menys històric poden atraure el turisme (…).

El 20 de setembre de 1984 es va portar a terme la 1a Mostra Gastronòmica de la Garrotxa al Pavelló d’Esports d’Olot. Un esdeveniment que va créixer, avançar i progressar al mateix ritme que els restaurants que el feien possible, és tant així, que en motiu del II Congrés Català de Cuina l’any 1994, es va crear el col·lectiu Cuina Volcànica format per un grup de restaurants amb l’objectiu de representar, defensar i promocionar la Garrotxa a través dels fogons, utilitzant productes autòctons i de proximitat, i convertint-se en el pilar de la Mostra Gastronòmica i de l’Associació.

Des del seu naixement l’Associació d’Hostalatge ha treballat per als interessos dels seus agremiats, donant servei a les seves necessitats: formació, normatives i lleis, celebracions, activitats gastronòmiques, entre d’altres, necessitats molt diverses i canviants amb el pas dels anys. En un primer moment, la gestió es portava d’una manera més familiar i propera, val a dir, que el nombre d’establiments dedicats al món hoteler i de la restauració de la comarca era inferior a l’actual, i és aquella frase que acostumen a dir els associats més antics “tothom es coneixia…” En un sector on els horaris es desenvolupen a la inversa de la vida quotidiana, en van sortir moltes amistats i activitats lúdiques que es recorden amb nostàlgia i emoció. Amb el temps, la gestió del gremi es va anar professionalitzant amb la contractació de tècnics, i l’increment d’activitats, esdeveniments i formació. A l’actualitat, l’Associació ha arribat a la seva maduresa després d’un llarg recorregut i vivències, i al costat de Turisme Garrotxa treballa per a la promoció del territori, amb l’objectiu de convertir la Garrotxa en una comarca turísticament sostenible i intel·ligent.

Documental 40è aniversari Hostalatge Garrotxa

20 minuts de testimonis, membres de l’Associació d’Hostalatge de la Garrotxa, que expliquen la importància de formar part d’un gremi. Vivències de 40 anys de trajectòria en motiu del 40è aniversari de l’associació.