El Fajol

http://www.batetdelaserra.cat/fira-del-fajol/

Fajol, blat negre, cairat, blat cairut

01371

El fajol és la planta Fagopyrum esculentum, tot i que agropecuàriament i gastronòmicament se li dóna un tractament de cereal. A les cases de pagès de la Garrotxa i del Pla de l’Estany se n’acostumava a fer farina i estava molt lligat a les èpoques de carestia i a l’hivern.

És una planta de 30 a 80 cm d’alçada amb fulles amb forma de sageta i flors hermafrodites blanques o rosades disposades en un raïm curt. El gra té una forma piramidal, de color gris negrós, de 2 a 3 mm de llargada i té una textura farinosa. Se’n fan dues varietats, anomenades pota de gall i arracada. Es sembra durant el mes de juliol, comença la collita a l’octubre i es conserva bé durant els mesos d’hivern.

Amb proteïnes d’elevat valor biològic, tradicionalment aquesta planta es feia servir de pinso pels animals i, en èpoques de fam, se’n feia pa. A partir dels anys 1980, però, va començar a adquirir prestigi, sobretot per la qualitat de la seva farina. Només es cultiva a la Garrotxa i al Pla de l’Estany, afavorida per la riquesa mineral del sòl volcànic i una pluviometria abundant.

el-fajol

Categoria: Arròs, cereals i llegums.
Propi de: Garrotxa, Pla de l’Estany, Ripollès

Informació complementària:Es comercialitza en cru al forns de pa i a les botigues de queviures de les comarques on es produeix. En forma de farina, també es distribueix a botigues especialitzades en productes dietètics i vegetarians. També es troba en forma de farinetes, conservades en aigua i sal.

Atributs i propietats nutricionals:

El fajol és un gra ric en hidrats de carboni que no conté gluten. Tot i ser un aliment d’origen vegetal. és una bona font de proteïnes de gran biodisponibilitat, riques en aminoàcids essencials. Pel que fa als minerals, destaca pel seu contingut en magnesi, zinc, fòsfor i potassi.